Tour de Småland

Sverige kan synes gigantisk og afstandene enorme, men med en smule planlægning kan det sagtens lade sig gøre at få set det meste af Småland på en forlænget weekend og blot cirka 600 kilometer i bil ad charmerende landeveje. Drop motorvejen det sidste stykke mod Ljungby i det sydvestlige hjørne af Småland og nyd roen på den gamle hovedfærdselsåre mellem Helsingborg og Stockholm, Riksettan. Ljungby, der i 1600-tallet var en af de vigtigste handelsbyer i Småland, er et godt udgangspunkt for at udforske smukke Småland.

Porten til Glasriket

Næste stop på ruten er Växjö, der ofte betegnes som ”Porten til Glasriket”. Og områdets mange glasværker har eksempelvis også sat sit markante præg på byens smukke domkirke. Gå en tur i den på en gang livlige og charmerende by, der har fostret store svenske tænkere som Carl von Linné, Esaias Tegnér og nobelpristageren Pär Lagerqvist.

Sol, strand, shopping og ikke mindst kunst og kultur. Kalmar har det hele! Og lige ovre på den anden side af Kalmarsund finder du Öland med den dejlige by Borgholm, naturreservatet Stora Alvaret og masser af skønne sandstrande.  Fra Öland og Kalmar går turen nordpå langs den smukke kyst til ”Østersøens perle” – Västervik, hvor havneområdet summer af liv og aktivitet. Tag med turbådene fra Västervik eller Loftahammar, og se nogle af de mere end 4.450 øer og skær, der er at finde i Tjust Skærgård ved Västervik.

Astrid Lindgrens Småland

Ganske få kilometer inde i landet fra Västervik er der dømt Emil- og Pippiland. Et besøg i Vimmerby er som at træde direkte ind i Astrid Lindgrens mange og berømte historier. I temaparken Astrid Lindgrens Verden er det muligt at møde alle figurerne og på udflugt i den smålandske natur, løber I med det samme ind i de steder, hvor filmene om Emil og Vi børn i Bullerbyn blev optaget. ”Den enestående træby” Eksjö er næste stop på rejsen. Tag på byvandring i den charmerende bykerne, hvor ikke mindre end 60 bygninger er totalfredede.

Dernæst går turen til Polkagrisens – en populær svensk bolsjestang – hjemby, Gränna. I den charmerende lille by er der ikke færre end 22 bolsjekogerier. Fra Gränna går der færge over til den lille ø Visingsö, der bestemt også er et besøg værd. Men så er det ellers sydpå igen mod Smålands ”hovedstad”, Jönköping, der ligger for foden af Sveriges næststørste sø, Vättern. Jönköping er med sine 90.000 indbyggere en moderne storby, der blandt andet byder på gode shopping- og spisemuligheder.
God tur!

Læs mere om Småland her