Blå Jungfrun – Sveriges mest sagnomspundne ø

Den ligger som en kæmpe i vandet. Blå Jungfrun er en ø midt i Kalmarsund der, med sit blålige skær i aftenlyset, helt fra gammel tid er blevet forbundet med hekseri. Blå Jungfrun består af smukke rødlige klipper af granit og store kampesten. Øen er lidt over en kilometer i diameter, men alligevel udviser den skarpe kontraster. Nyd øens grotter, de glatte klipper, frodig urterig løvskov, samt udsigten fra øens højeste punkt.

Runesten på Öland

Blandt de mange helleristninger og runesten du kan opleve på Öland er Karlevi-stenen den mest opsigtsvækkende. Faktisk er den én af de vigtigste runesten overhovedet. Karlevi-stenens ene side har en inskription i form som et seks-stavelses Skjaldedigt, hvilket er den eneste bevarede original af denne type i Sverige. Der er dog masser af andre runesten på øen at gå på oplevelse blandt – alle står de som vidner om en aktiv fjern fortid.

Glasriket

Glasriket er det almindeligt kendte navn for det sydøstlige hjørne af Småland mellem byerne Kalmar og Växjö. Området har en flere hundrede år lang tradition for fremstilling af glas. Området rummer 13 glasværker, samt en lang række mindre glasværksteder og masser af aktiviteter og events. Udstillinger og glasværkernes egne museer præsenterer nye og udfordrende design side om side med unikke samlinger af historisk glas. I mange af områdets glasværker og mindre glasværksteder kan I selv prøve at puste glas. “Glasriket” tilbyder samtidig en lang række aktiviteter som f.eks. glaspustning, lystfiskeri, vandreture, naturoplevelser i almindelighed, udvandrer-museer og hjemstavnsgård. Læs mere om Småland her