Turen går til Skåne – Skåne Rundt

De fleste har et billede af Skåne, et af Nordeuropas mest frugtbare landbrugsområder, som uendelige åbne marker under den høje himmel og den lange ubrudte horisont. Selvom billedet faktisk passer vældigt godt på dele af Skåne, ikke mindst ”Österlen” i det sydøstlige hjørne, så har Skåne et langt mere forskelligt og varieret landskab.  Her kan I opleve frodige løvskove og dramatiske klikkekyster i det nordvestlige hjørne, marker og milelange hvide sandstrande syd på, bløde bølgende bakker og grønne lunde i vest, og store dybe skove i nordøst. I sandhed et varieret landskab.

Skåne passer perfekt til ferie i egen bil eller på cykel, fordi der er så meget at se og opleve indenfor korte afstande – og for os danskere ligger det så dejligt tæt på. Sammenlignet med det store næsten uendelige Nordsverige, er afstandene generelt små i Skåne.

På 1½ time kan I nå fra hjørne til hjørne; længere tid tager det såmænd ikke

Lad oplevelserne begynde i nordvest; på Bjäre halvøen med den berømte tennisby Båstad, et legendarisk feriested, der tiltrækker gæster fra nær og fjern i sommerperioden, især i juli under den ugelange årlige ATP tennis turnering. Torekov ude på spidsen af halvøen er et andet eksklusivt feriested med et førsteklasses hotel og restaurant, Kattegatt, og det nyligt åbnede hotel og kursted, Solsidan.

Lidt længere syd på kommer I til den smukke Kullaberg halvø, der strækker sig ud i indsejlingen til Øresund. Kullen rejser sig stejlt fra havet med dramattiske klipper, huller og stejle kløfter. Her kan I opleve adskillige naturområder med interessant vegetation; områder, der er ideelle til både lettere og mere udfordrende vandreture. Her finder I også de to gamle fiskerlejer Mölle og Arild, der nu begge er blevet populære og eksklusive feriesteder om sommeren. Grand Hotel i Mölle er et kendt badehotel i en klassisk storslået bygning, tilbage fra begyndelsen af 1900-tallet.

Længere nede af den stærkt befolkede Øresundskyst venter der jer besøg i de store byer Helsingborg, Landskrona, Lund og Malmö, der er Sveriges tredje største by og et af Sveriges vækstcentre. Den hyggelige havneby Helsingborg og den gamle universitetsby Lund med domkirken tilbage fra 1123 er begge byer med stil og atmosfære, og med masser af tilbud til dem, der er interesseret i historie og kultur.

Fra Landskrona kan I smutte med færgen over til Hven midt ude i Øresund, hvor I kan besøge de interessante ruiner af Tycho Brahes gamle slot. Helt nede i det sydvestlige hjørne af Skåne ligger den smalle Falsterbo halvø med de kendte og smukke feriesteder Skanör og Falsterbo. Her mødes I af bløde hvide strande, interessante naturområder og en fuglestation, der tiltrækker mange fugle-elskere hvert forår og efterår, fordi Falsterbo ligger lige på den store fugletrækrute til og fra Skandinavien.

Tager I videre østover, venter den lille, pittoreske by Ystad på Skånes sydkyst, hjemsted for den kendte forfatter Henning Mankells politi-helt – eller måske snarere antihelt – Kurt Wallander. Nu er I kommet til Österlen, berømt for sit enestående lys. I er i det sydøstlige hjørne af Skåne, der lokker med storslåede naturoplevelser, bløde bølgende bakker, lange hvide strande og frugtbare æbleplantager.

Det er lyset og den enestående skønhed og atmosfære i Österlen, der har fået mange af Sveriges førende forfattere, kunstnere, musikere og andre kreative folk til at slå sig ned her. I forårs- og sommermånederne er der mange udstillinger og forskellige event, som I kan opleve over hele Österlen. Uden for sæsonerne kan I nøjes med at nyde den poetiske og romantiske atmosfære, når landskabet fremstår i sit reneste skær – og ilden buldrer i kaminen på de mange hyggelige kroer og hoteller i Österlen.

En rigdom af oplevelser

Overalt i Skåne vil I finde en rigdom af seværdigheder, attraktioner og interessante historiske steder, der alle er et besøg værd. Skåne er berømt for dets næsten uendeligt mange storslåede slotte, borge og herregårde fra forskellige historiske epoker. Mange af dem er blevet omdannet til eksklusive hoteller og konferencesteder, mens andre har åbnet deres parker, haver og historiske bygninger for publikum.

Spiller I golf, er Skåne simpelthen stedet at tage hen i Sverige. Der er over 70 baner, langt de fleste af meget høj kvalitet og mange af dem blandt de bedste i hele Nordeuropa.

Det milde klima tillader, at mange baner kan holde åbent næsten hele året rundt. Skåne er – om noget – en meget tillokkende destination for alle dem, der vil opleve med kniv og gaffel.

Her finder I et stort antal førsteklasses restauranter og hoteller spredt ud i hele regionen; mange af dem ligger naturskønt i landskabet eller langs kysten og tilbyder gastronomiske oplevelser, baseret på Skånes store udbud af lokale råvarer og stolte køkkentraditioner.

Er I til rigtig god og veltillavet mad kan Skåne på det varmeste anbefales; i foråret bydes der bl.a. på lam, asparges og friske grøntsager, og i efteråret står den bl.a. på bær, æble, svampe, gås, ål, skaldyr og vildt.

Skåne er virkeligt et besøg værd.