Kilometer lange skove, dybe krystalblå søer og høje fjelde, der om vinteren lokker skiløb i verdensklasse. Der er ikke noget at sige til, at turister allerede i begyndelsen af 1900-tallet begyndte at valfarte til Dalarna.  Området omkring søen Siljan, spillemændene, den smukke folkedragt og midsommerfesten var allerede dengang – og er det stadig – en turistmagnet. Og så gør det jo heller ikke noget, at billeder af kunstnere som Anders Zorn og Carl Larsson er ren reklame for området.

Historie og kultur i Falun

Ud over de to kunstnere har Dalarna blandt meget andet også fostret den smukt dekorerede Dalahest, og så stemmer den svenskrøde farve som vi kender fra eksempelvis Emil fra Lønneberg – og som i Sverige hedder Falurød – fra Dalarnas hovedstad, Falun.

Farven stammer fra kobberminen i Falun, der i dag er en af byens største attraktioner. Allerede i middelalderen begyndte man at grave efter kobber i Falun, og i 1600-tallet var det verdens største kobbermine. I dag er her museum, og det er muligt at tage hejset ned i minen og gå på opdagelse. Kobberminen er i dag på UNESCOs verdensarvsliste.

Ikke langt fra minen ligger Carl Larssons gård Sundborn. Det var her i hjertet af Dalarna, at maleren fandt inspiration til sine malerier i den traditionelle folklore og i den skønne natur.

Vilde oplevelser

Sälen er mest kendt som en vinterdestination for skiløbere, men om sommeren er destinationer som Säfsen og Kläppen i Sälen-fjeldene og Idre Fjäll lidt længere nordpå i Dalarna idelle steder til en aktiv ferie med masser af adrenalin, men stadig på en niveau, hvor hele familien kan være med. Her kan man mountainbike, rafte, fiske, sejle kano og meget meget mere.

EU_centrerad_RGB_150-px-bredde