Vilde svenske naturoplevelser

De to nordsvenske regioner Jämtland og Härjedalen byder på helt unikke naturoplevelser året rundt. Härjedalen er Sveriges mindste region, når det drejer sig om antallet af indbyggere, og Jämtland er landets næststørste i areal, så der er sjældent trængsel. Måske bortset fra i barerne omkring de populære skisportssteder Åre, Funäsfjällen, Vemdalen og Lofsdalen, der hver eneste vinter tiltrækker hundredetusinder glade skigæster. Ellers er det skovenes og fjeldenes dybe, stille ro, der hersker i et område, hvor du kan møde både bjørne, ulve, jærv og moskusokser.

Sveriges svar på den transsibiriske jernbane

Et tog der standser, så passagererne har mulighed for at fotografere en smuk udsigt eller en elg, der er dukket op i kanten af skoven. Det sker kun på Indlandsbanan, der går fra Kristinehamn i syd til Gällivare cirka 1.300 kilometer længere nordpå.

Banen, der blev bygget for dels at styrke erhvervslivet i det nordlige Sverige og dels som en militær aflastningsbane i tilfælde i krig, blev indviet i 1937, og den er et godt udgangspunkt for at opleve den fantastiske natur i Jämtland og Härjedalen. Man kan selv stå for at booke hotel eller vandrehjem langs med ruten, eller købe en pakkerejse, hvor togbillet, overnatninger og mad er inkluderet.

Både Härjedalen og Jämtland byder på fantastiske muligheder for vandring i fjeldene. Bestig for eksempel Helags, der med sine 1.797 meter er Sveriges højeste punkt syd for polarcirklen, eller lad dig betage af det myteomspændte, mægtige fjeldmassiv Sylarna, der har lokket turister til siden slutningen af 1800-tallet.