Spis svensk i Sverige

Nysgerrig efter svenske specialiteter og delikatesser? – de svenske kokke er i dag blandt verdens førende, når det kommer til at bruge friske råvarer fra havet, skove, enge og søer – gå ikke glip af de mange kulinariske oplevelser!

Følg mad-guiderne rundt i landet

Skåne har “Smaka på Skåne”, mens det vestlige Sverige har “Vestsvensk Mersmak” – og de står ikke alene: de fleste af landets regioner har nemlig etablerede madnetværk, der viser vej til lokale specialiteter. Brug også gerne White Guide – Sveriges egen restaurant-guide, der guider dig direkte til de bedste spisesteder.

Kulinariske eventyr

Forår, sommer og efterår er højsæson for skaldyr. Vær selv med til at fiske muslinger og hummer i Bohuslän, dyk efter østers i Grebbestad og spis fantastiske måltider på Gøteborgs uforlignelige fisk- og skaldyrsrestauranter! – Mere lokalt bliver det ikke! Nå ja, Sverige har jo også tusindvis af gårdbutikker, der tilbyder alle slags friske lokale produkter. Gotland er også et sandt skatkammer af delikatesser. Her findes alt fra friske grøntsager, frugter og bær, til ost og efterårets eksklusive trøffelsafarier som kronen på værket. Jo, du læste rigtigt – øen Gotland er sprængfyldt med trøfler.

Hver region med sit eget speciale

Delikatessebutikken på hjørnet har ofte lokale specialiteter på hylderne. Spørg efter ´rådne fisk´ (surströmming) og Kalix Løjerogn fra Østersøen og få unikke madoplevelser med dig hjem! Eller hvad med ægte Bohuslänske sild – den er som regel æresgæst ved bordet under det svenske midsommerfest og de svenske julemiddage. Gårdbutikkerne og bryggerierne i Västergötland er en rejse værd i sig selv, ligesåvel som Västerbottensosten er verdensberømt.

Fjeldregionerne gør sig også gældende: Jämtland har det højeste antal af småproducenter i hele Nordeuropa, og de allerbedste er inkluderet i madnetværket Gastronomi Jämtland Härjedalen. Her kan du blandt meget andet finde lækker modnet gedeost, der smelter i munden. Og når du har handlet færdigt.. – uanset hvor i Sverige du er, så tag en pause på en café og nyd en kop kaffe med kanelsnurring  eller noget andet lækkert til! Det hedder ´fika´ på svensk og er enhjørnesten i den svenske kultur.