Sverige – livsstilen, kulturen og naturen

Den bedste måde at komme tæt på Sverige og svenskerne på er at blive fortrolig med den lokale livsstil, kultur og natur. Nyd den svenske mad, besøg en kunstners hjem, gå i en kendt forfatters fodspor og opsøg de største naturlige vidundere. Hver for sig – eller i kombination!

Hurra for svenske fester!

Svenskerne er et temmelig afslappet folk. De arbejder hårdt, men er eksperter i at opdele dagen og arbejdet med ´fika´ – dvs. kaffepauser. Ligeledes er de eksperter i at fejre og feste – hele året rundt, ved alle mulige lejligheder og højtider. Det er især maden, der er omdrejningspunktet for mange af de traditionelle svenske fester. Især i forbindelse med diverse helligdage glimrer den svenske kultur med tradition for f.eks. kanelsnurringser, vafler og semlor. Om foråret fejres årstiden med friske krebs og hummer. I Sverige er der endda en dedikeret Sildens Dag – hvor silden, som hele vestkysten og Bohuslän levede på i århundreder, fejres behørigt efter gamle traditioner.

Midsommer – højdepunktet du ikke må gå glip af

Udover julen er Midsommer absolut den vigtigste fest i den svenske kalender. Til Midsommer i Sverige står alt nærmest stille, og alle svenskerne er taget ud til havet, hvor de hylder den dejlige sommer ved at tænde bål og nyde overdådige frokoster med sild, snaps og øl. Samtidig synges der masser af glade sange mens de danser rundt om Majstangen med blomsterkranse i håret.

´Kriminelle´ kulturoplevelser i naturen

Svenskerne elsker krimi-litteratur! Du véd måske at Øresundsbron mellem København og Malmø er verdensberømt fra tv-serien Broen? – og i Ystad i Skåne kan du tage en tur i detektiv Wallanders blodige fodspor. Kender du forfatterinden Camilla Läckberg? Plottet i hendes berømte bøger foregår i det maleriske fiskersamfund Fjällbacka i Bohuslän. Professionelt guidede ture tilbydes også.

Kunst og natur i perfekt harmoni opleves også på Nordisk Akvarelmuseum i Bohuslän. Du finder museet i Skärhamn, ved siden af det udendørs museum Pilane skulpturpark, der udstiller flere meter høje skulpturer, sammen med klippeformationer fra år 0-600 e.Kr. For at opleve spektakulære helleristninger anbefales det at at tage turen til Basteröd som har masser af kunst skabt i bronzealderen for 3.000 år siden, eller besøg de verdensberømte helleristninger i Vitlycke ved Strømstad.

Berømte sønner og døtre fra det centrale Sverige

Sverige har produceret mange kendte navne gennem tiden. Blandt mange andre har Carl Larsson og Anders Zorn deres kunstneriske hjem i Dalarna, mens Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland også hører blandt populære seværdigheder. Tip: slå dig ned og nyd en dejlig have efter sightseeing, mens du holder den traditionelle lokale ´fika´ i hævd – altså en kop stærk kaffe med en lækker kage til. Sådan nyder du kunsten og de naturlige omgivelser som en svensker ville gøre det!

Mød Samerne hjemme i Lapland

Byen Jokkmokk i det nordlige Sverige er et historisk mødested for Samerne. Ajtte Museum er midtpunktet for de flestes besøg, og her får du alt at vide om urbefolkningens kultur, historie og levevis. Har du lyst til at opleve rideture, vandreture, at lave samisk mad eller at hyrde rensdyrflokke? – Lapland har fire nationalparker og ingen kender dem naturligvis så godt som samerne selv.