Midt mellem himmel og hav i bakkerne over Kåseberga øst for Ystad ligger en af Sveriges mest gådefulde seværdigheder Ales stenar. Nogle mener, at de 59 sten er et gravmonument. Andre hævder, at stenene har fungeret som et ældgammelt astronomisk ur, da de er placeret således, at solen om sommeren går ned ved den nordvestligste sten og om vinteren står solen op præcis ved den modsatte sten i skibssætningen.

Til gengæld er der enighed om, at skibssætningen er den største og mest velbevarede i Sverige. De 59 sten er placeret med formation som et skib, der er 67 meter langt og 19 meter bredt på det bredeste sted. Nogenlunde enighed er der også om alderen på skibssætningen, som de fleste mener stammer fra den yngre jernalder (500-1000 e.kr.).

Historiens vingesus

Én ting er dog helt sikker: Man kan ikke undgå at mærke historiens vingesus, når man betragter de 59 sten, der står på bakketoppen 37 meter over den brusende Østersø, og så indbyder den historiske usikkerhed jo til, at man kan digte sine egne historier om, hvorfor stenene for over 1.000 år siden blev placeret her, mens man skuer ud over det smukt bølgende landskab og den blå Østersø, hvor man i klart vejr kan skimte Bornholm. Eller kig op mod himlen, som ofte er fuld af paraglidere, der nyder godt af vindens opdrift ved de stejle bakker. Slut dagen ved Ales stenar af ved havnen i Kåseberga og smag de lokale sild fra et af de mange røgerier. Ales sten er en gratis seværdighed, som er tilgængelig hele året.

Læs mere om Skåne her